Caravana creativă

Disparitățile urban-rural în ceea ce priveste educația afectează generațiile care vor deveni capitalul de lucru peste 15-20 ani. Pregătirea acestor copii pentru cerințele viitorului trebuie să înceapă cât mai devreme. Caravana Creativă vizează 75 de comunități rurale din județul Cluj unde conform ultimului recensământ se regăsesc aproximativ 12.000 de copii între 5-9 ani. Pentru acest grup țintă vom organiza ateliere și activități de educație non-formală și experiențială. Job-urile viitorului impun seturi de abilitaăți precum gândirea critică, gimnastica mentală, creativitate, analiza și luarea deciziilor. Toate acestea pot fi subiectul unor module informale de educație prin descoperire, prin experiment. Un mod de educare interactiv și atrăgător adaptat copiilor.

Proiect de educație non-formală și informală axat pe principiul învățării experiențiale

Perioada: 2019-2023;
Nr. locații: 75 comune, jud Cluj;

Faza 2019: 3 destinații (Aghiresu, Mărgău, Săcuieu);
Faza 2020: 18 destinații;
Faza 2021: 18 destinații;
Faza 2022: 18 destinații;
Faza 2023: 18 destinații;

SCOP

Caravana creativă urmarește expunerea copiilor cu vârste cuprinse între 5 – 9 ani, din zona rurală a județului Cluj, la o interacțiune informală, cu scopul de a dezvolta abilitățile practice, artistice și colaborative ale acestora. Totodată, se are în vizor și angrenarea parinților în menținerea unui stil de viață sănătos și armonios pentru copii.

OBIECTIVE

Până în 2023 Caravana Creativă va avea ca destinații cele 75 de comune din județul Cluj.
În 2023, numărul de copii participanți la Caravana Creativă va fi de 8869 de copii (mediul rural, grupa de vârstă 5-9 ani).
În 2023, numărul de parinți participanți la Caravana Creativă va fi de 6335.
În 2023, 15 ONG-uri vor fi implicate în implementarea Caravanei Creative.
În 2023, 15 artizani locali vor fi implicați implementarea Caravanei Creative.
Observație! Conform recensământului populației din 2016 în judetul Cluj, au fost declarați 12670 de copii cu vârsta între 5-9 ani din care 6477 baieți si 6193 fete.

BENEFICII

comunitate: Comunitatea va beneficia de trei zile pline de energie, cu un program de activități, ce vor facilita dezvoltarea relațiilor cordiale între familii (între parinți, între copii), precum și între acestea și cadrele didactice, instituția de învățământ.
familie: Familia va beneficia de o creștere a calitații vieții prin asimilarea bunelor practici expuse în discuțiile dintre parinți și specialiști; totodată, proiectul va facilita apropierea dintre parinți și copii, dezvoltarea încrederii și deschiderii unuia față de celălalt, prin activitațile pe care le vor întreprinde împreună.
școala: Proiectul va dezvolta deschiderea acesteia față de copii, de dezvoltarea lor armonioasă, precum va crește și  încrederea parinților în sistem și în interesul acestuia pentru educația copiilor. Școala va fi încurajată să continue astfel de activități și în cadrul programei școlare (atunci când aceasta le permite).
copii: Copii vor beneficia de o serie de activitați interactive, care le vor dezvolta abilitățile de comunicare, abilitățile practice și abilitățile de muncă în echipă. Totodată, ei vor fi supuși unui proces de învațare, care le va dezvolta atât creativitatea, cât și disciplina. Mai mult, faptul ca proiectul va avea loc în parteneriat și în incinta școlii îi va apropia pe cei mici de aceasta instituție, precum și de cadrele didactice.

X